Osmaniye yer fıstığı
Türkiye'de yer fıstığının yüzde 47'si Osmaniye'de üretiliyor.
Yer Fıstığının başkenti neredeyse Osmaniye'dir. Yer fıstığı artık endüstriyel ürünler haline geldi.
Şu anda yer fıstığı yağları da üretilmektedir. Bu mükemmel bir üründür. Yer fıstığı fiyat ve kalitesi ile en çok tercih edilen ürünler arasındadır. 2015 yılında yer fıstıklarından 120 bin ton hasat elde edilmiştir. Yetiştiriciler, dönüm başına 400 ila 450 veya 500 kilogram ürün almayı hedeflemişlerdir.
Yer fıstığı Ailesi: Baklagiller (Leqiminosae). Türkiye'deki yerler: Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi yetiştirilmektedir.
Sarı çiçeklerle yaz aylarında açılan, yıllık 20-40 cm uzunluğundaki otsu bir bitkidir. Vatan Brezilya'dır. Tropik ve Subtropik bölgeler yetiştirilmektedir. Bitkinin gövdesi kıllı, yaygın ve dallıdır. Yapraklar saplanmış olup yaprakları şekli eliptik, koyu yeşil renkte ve tüylenmiştir. Çiçeklerin yaprakları koltukta 2-3 vardır. Çiçekler kaybolduktan sonra, dişi bir organ olan yumurtalık, toprağa girer ve orada olgunlaşır. Dolayısıyla meyve, toprak altında olgunlaşan sarımtırak, büyümüş damarlı, bir ila üç düğümlü, her düğümde bir tohum bulunan bir fındıktır.
Kullanıldığı yer: Yer fıstığı tohumları çok miktarda yağ (% 48'e kadar) taşır. Ayrıca% 25'e kadar protein içerirler. Tohumlar yiyecek ve atıştırmalık olarak kullanılır. Soğukta tohumları sıkarak elde edilen yağ yumuşatıcı ve merhem olarak kullanılır. Sıcakken yağ, endüstrideki sabunlukta kullanılır.