Ayçiçeği
Türkiye'de yetiştiği yerler: Yerli bir bitki olmasa da, soğuk yerler haricinde tüm bölgelerde yetişir. Özellikle Ege, Trakya ve Marmara bölgelerinde.
Günebakan, Gündöndü ve Günçiçeği olarak bilinen yıllık bir bitkidir. Ayçiçeği boyutu yarım metreden dört metreye kadar değişir. Kalınlık 1 ila 4 cm arasında değişir. Ayçiçeği çok güçlü bir kök yapısına sahip olduğu bilinmektedir. Bu bitki güçlü kökleri ile toprağın içinde sıkı bir şekilde yetişir ve besin maddeleri, özellikle potasyum alır. Ayçiçeği kökü, gövde de çok güçlüdür. Sadece bir detektör veya dallı olan çeşitler vardır. Ekili olan ayçiçeği dallanmış değildir, süs bitkileri olarak kullanılanlar dallanmıştır. Ayçiçeği vahşi çeşitleri daha dallandırılmış; Dallanma, vahşi doğa niteliğidir. Çok dallı olduğunda, her dal meydanın sonuna bir plaka getirir. Ancak masalarda ve masada oluşan meyve (tohum) azdır ve yağ oranı düşüktür. Bu nedenle serpilmiş ayçiçeği kabul edilemez.
Ayçiçeğin yaprakları büyük ve kalp şeklindedir ve renkleri açık yeşilden koyu yeşile değişir. Bitkinin yaprakları, dalları ve sapı tüylüdür. Ayçiçeği saplarının içi çok dolu. Çiçekler, ana gövde veya dalların uçlarında oluşan masalarda çiçek açarlar. Tabloların altında, birbirinin üstüne ve sivri olmayan, yapraksız kiremit şeklinde şekiller bulunmaktadır.
Masalarda iki çeşit çiçek var. Tablonun ilk iki sırasındaki çiçekler kısırdır ve verim vermezler. Erkek veya dişi organları yoktur. Kısır çiçeklerin yaprakları, tablonun dış kısmında, uzunluğu yarım ve iki santimetre arasında olan dil şeklinde uzanır. Renkleri beyazımsı kırmızımsı turuncu renktedir. Çok güzel bir görünüme sahipler. Bir çiçek bu çiçeklerin sayısı 50 ile 200 arasında değişir.